In het verleden heeft de PPV afdeling Overijssel uitnodigingen verstuurd voor achterban-samenkomsten waarbij de email-adressen van de genodigden in de cc-lijst stonden. Daarmee was voor iedereen duidelijk wie er uitgenodigd waren. Aangezien de emailadressen persoonsgegevens betreffen en hieruit een politieke voorkeur kan worden gelezen, betreft het volgens de AP een datalek dat gemeld had moeten worden. Aangezien de PPV dit niet gedaan heeft, is een boete opgelegd.

Het gebruiken van de 'to' en 'cc' in emailberichten is in het kader van de AVG-niet handig. Beter is het om het bcc-veld te gebruiken, helemaal als er bijzondere gegevens, zoals politieke voorkeur, afgeleid kunnen worden.

Lees hier het hele artikel op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Vandaag, 6 mei, is het de nationale 'verander je wachtwoord'-dag. Niet heel bekend, maar wel heel belangrijk. Hoe vaak horen we niet dat mensen gehacked worden, bijvoorbeeld op social media. Je kunt dit voorkomen door je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Kies ook langere wachtwoorden en gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordkluis, zodat je de wachtwoorden niet meer hoeft te onthouden. 

Maria Genova, een bekend journalist, spreker en schrijver over privacy, heeft een leuke quiz over wachtwoorden gemaakt. Leuk en leerzaam, bekijk deze hier.

 

Tweestapsverificatie, veel mensen vinden het niet fijn en gebruiken het daarom ook niet. Het argument is dat het het inlogproces vertraagt, je moet een extra handeling verrichten. Eerst log je in, dan krijg je een code via bijv. je mobiele telefoon, die je dan nog moet invoeren. Ik begrijp de gevoelens van deze mensen, maar het voorkomt wel heel veel hackpogingen! 

Vandaag maakte Google bekend dat ze deze tweestapsverificatie binnenkort standaard zullen aanzetten. Een goed initiatief in mijn optiek! Lees hier het hele artikel op nu.nl.

 

Vandaag werd bekend dat de gemeente Enschede een boete heeft gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP is van mening dat de gemeente de privacy van haar burgers en bezoekers schendt door hen via wifi-tracking te volgen in de binnenstad. Het meten van de drukte in het centrum is 1 ding, maar het kunnen volgend van individuele personen in datzelfde centrum is niet toegestaan.

Lees hier meer over de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens.