Apple-CEO Tim Cook noemt privacy een 'fundamenteel mensenrecht' en vindt dat de situatie rond privacy 'totaal uit de hand gelopen' is.

Dit zegt Cook in gesprek met CNN. Apple presenteerde tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC nieuwe privacyfuncties voor iOS en macOS. Beide systemen gaan zich actief verzetten tegen bedrijven die op internet tracking gebruiken, zoals bijvoorbeeld Facebook, Google en veel online advertentiebedrijven. Zulke bedrijven houden het surfgedrag van gebruikers bij aan de hand van like- of volgknoppen die op veel sites staan.

Of dit nu een goede marketingactie is om de aandacht op Apple te richten, of dat Tim Cook dit ook echt vindt, is natuurlijk de vraag. Apple kan dit zonder problemen roepen omdat het geen data-bedrijf is. Apple verzamelt wel data over het gebruik van hun producten, maar verkoopt deze data niet. 

Wat in ieder geval wel zeker is, is dat dit een goed signaal is in de markt. Tim Cook weet wel de vinger op een zere plek te leggen en laat ons hier over nadenken.

Klik hier voor het hele artikel op NU.nl.