Zelfstandigen hoeven niet bang te zijn meteen een boete te krijgen als ze vrijdag nog niet voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels. Dat zegt Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland. 
"Maar het is wel belangrijk dat ze eraan werken. Maak je geen zorgen, maar maak wel af waar je mee bezig bent'', aldus Alfrink. 

Alle bedrijven moeten vanaf komende vrijdag voldoen aan de zogeheten Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat geldt dus ook voor de ongeveer één miljoen zelfstandigen zonder personeel. Ze moeten bijvoorbeeld precies bijhouden welke gegevens van hun klanten ze registreren en hoelang ze die data bewaren. Vertrouwelijke informatie mag niet direct gekoppeld zijn aan de persoon. Die informatie moet veilig worden opgeslagen, ondernemers moeten een beleid hebben en ze moeten hun klanten daarover informeren.

ZZP Nederland krijgt naar eigen zeggen tientallen telefoontjes per dag. Alfrink: ''Mensen dachten: dit geldt niet voor ons, dit is voor de grote jongens. Ze vragen ons: 'Moet ik hier ook wat mee?' Er is geen ander antwoord dan ja. Veel zzp'ers voldoen nog niet aan de regels. Ik hoop een op de tien, maar ik vrees acht op de tien.'' Ook MKB-Nederland vreest dat veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf nog niet klaar zijn.

Klik hier voor het complete artikel op NU.nl.